ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η Κοινωνική Υπηρεσία του ΔΟΚΟΙΠΠ προωθεί προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο που στοχεύουν στην στήριξη, την ενημέρωση, την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευημερίας αλλά και την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής και ψυχικής υγείας με αποδέκτες όλους τους κατοίκους του Δήμου Χανίων.
Που θα μας βρείτε;
Η Κοινωνική Υπηρεσία του ΔΟΚΟΙΠΠ βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου επί της οδού Καραϊσκάκη.
Για πληροφορίες και ραντεβού με την Κοινωνική Υπηρεσία απευθύνεστε στο τηλ 2821341628.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Δήμου Χανίων βρίσκεται στη Πάροδος Κανεβάρω 26-28, Παλιά Πόλη. Τηλ.28210-54650.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ -ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι υπηρεσίες δράσεις και τα προγράμματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας πραγματοποιούνται από τη διεπιστημονική ομάδα της Κοινωνικής υπηρεσίας
που απαρτίζεται από Επισκέπτρια υγείας, Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό.
Οι υπηρεσίες προγράμματα και δράσεις απευθύνονται σε άτομα ή οικογένειες, σε ομάδες και στην Κοινότητα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ -ΔΡΑΣΕΙΣ με ΑΤΟΜΑ -ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
- Η Κοινωνική Υπηρεσία του ΔΟΚΟΙΠΠ παρέχει Υπηρεσίες Κοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν έκτακτες πρόσκαιρες η και χρόνιες κοινωνικό- οικονομικές δυσκολίες, με υποδοχή, εκτίμηση κατάστασης, παρακολούθηση, ενημέρωση, υποστήριξη και παραπομπή ή συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο
- Η Ψυχολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε δημότες χωρίς οικονομική επιβάρυνση κατόπιν ραντεβού.
Πραγματοποιείται:
- Ψυχολογική εκτίμηση, ενημέρωση, και παραπομπή ή συνεργασία όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο των δημοτών στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες ή Φορείς (Κέντρα ψυχικής υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, Ψυχιατρικά και παιδοψυχιατρικά κέντρα ).
- Υποστήριξη και συμβουλευτική Γονέων. Ατομικές συνεδρίες.
Οι συναντήσεις εστιάζουν στις ατομικές ανάγκες κάθε συμβουλευόμενου με σκοπό:
- Την επίλυση ενδοοικογενειακών προβλημάτων.
- Την υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων.
- Την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
- Ομάδες αυτογνωσίας ενηλίκων.
- Η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάζεται με τους Παιδικούς Σταθμούς και παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.
- Κατά τη διάρκεια των αιτήσεων εγγραφών γονείς με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα παραπέμπονται στην Κοινωνική υπηρεσία ώστε να αξιολογηθεί αν πρόκειται για εγγραφές με κοινωνικά κριτήρια και για να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Κοινωνικής Υπηρεσίας γονέων και Παιδικών Σταθμών σχετικά με την προσαρμογή των παιδιών στον Παιδικό Σταθμό.
- Συνεργασία με το παιδαγωγικό προσωπικό των σταθμών με το οποίο βρίσκεται σε τακτική επαφή και πραγματοποιεί κοινωνικές έρευνες ώστε να προλαμβάνει, εντοπίζει και αναγνωρίζει προβλήματα των παιδιών, ή να τα παραπέμπει σε κατάλληλη υπηρεσία όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
- Επισήμανση προβλημάτων , βοήθεια στην οικογένεια να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας τις αιτίες.
Υποδεικνύει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και φέρνει σε επαφή παιδιά και γονείς με διάφορους εξειδικευμένους φορείς.
- Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
4.Κατόπιν αιτήματος σχολείων η γονέων υλοποιείται πρόγραμμα συμβουλευτικής και στήριξης μαθητών με τα Σχολεία του Δήμου μας. Υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα για Ψυχοπαιδαγωγικά θέματα και θέματα μαθησιακών δυσκολιών (Επαφή με σχολεία, συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών).
5.Υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα, που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της Περιφέρειας Χανίων.
6.Τράπεζα ρουχισμού.
ΙΙ.ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ
Τα προγράμματα ευαισθητοποίησης ,ενημέρωσης και συμβουλευτικής που υλοποιούνται από την Κοινωνική Υπηρεσία έχουν σαν σκοπό να προάγουν την ποιότητα ζωής των ομάδων στόχου, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, καθώς και την προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή. Οι στόχοι των προγραμμάτων είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας η προαγωγή της ψυχικής υγείας ,η διασφάλιση και ενίσχυση της υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας με απώτερο στόχο την κοινωνική ευημερία.
- Προγράμματα ευαισθητοποίησης
Τα προγράμματα ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται στα Σχολεία του Δήμου μας καθώς και στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας.
- Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα «Διώξε το φόβο αγκάλιασε τον κόσμο»
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, σε ηλικία δηλαδή όπου τα στερεότυπα αρχίζουν να χτίζονται μέσα από τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και σκοπός του είναι να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και ο φόβος, σε σχέση με το φύλο, την εθνικότητα, σωματότυπο, την αναπηρία, και να ενισχυθούν συναισθήματα και συμπεριφορές όπως η αποδοχή ,η συναίσθηση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.
- Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην «αναπηρία», «Από την άγνοια στην κατανόηση»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία υλοποιείται πρόγραμμα βιωματικής ευαισθητοποίησης στην αναπηρία που απευθύνεται σε παιδιά 10 έως 12 ετών. Σκοπός του είναι η γνωριμία με τις αναπηρίες και η ενίσχυση συναισθημάτων και συμπεριφορών όπως η αποδοχή ,η συναίσθηση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.
- Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο»
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και στόχο έχει :
- Να «θωρακίσει» τα παιδιά απέναντι στις «ψηφιακές» απειλές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικοδόμηση στέρεων βάσεων για την ενδεδειγμένη χρήση του Διαδικτύου.
- Να συμβάλει στην συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων για διαρκή «επαγρύπνηση» και διακριτική επίβλεψη, ώστε να διασφαλίσουν μια δημιουργική και «υγιή» σχέση των παιδιών τους με το Διαδίκτυο. Οπως επίσης και να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για να μπορούν να διακρίνουν εγκαίρως πιθανές ενδείξεις μη ορθολογικής χρήσης του Διαδικτύου και να επιλέγουν κατάλληλους τρόπους προσέγγισης και θετικού επηρεασμού των μαθητών τους.
- Πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής των παιδιών στα Σχολεία του Δήμου μας
«Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11ετών. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και τα συναισθήματα των άλλων προάγοντας τη συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία των παιδιών. Πρόκειται για μια βασική ψυχο-προφυλακτική γονέων και παιδιών στο οποίο το σχολείο το οποίο αποτελεί έναν ενδιάμεσο χώρο όπου το παιδί εκπαιδεύεται στη διαχείριση των συναισθημάτων του.
- Προγράμματα αγωγής υγείας
έχουν σαν σκοπό την προάσπιση, βελτίωση, και την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής υγείας των μαθητών /-τριών ,αφενός με την ανάπτυξη δεξιοτήτων τους και την κριτική σκέψη τους αφετέρου με την αναβάθμιση με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος τους.
Συγκεκριμένα τα προγράμματα αφορούν:
- Διατροφή
- Στοματική υγιεινή
- Εξαρτήσεις
- Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Σχολές Γονέων
ατόμων με αναπηρία, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφηβείας.
Στη Σχολή Γονέων μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς που έχουν παιδιά στην προσχολική , σχολική και εφηβική ηλικία. Βασικός στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η ενημέρωση, η ενδυνάμωση και η στήριξη των γονέων προκειμένου να ενισχυθούν στο ρόλο τους ως γονείς αλλά και να ενημερωθούν σωστά γύρω από θέματα που αφορούν στην ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών τους.
- Σχολή Τρίτης ηλικίας
Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.), στα πλαίσια του προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας, οργανώνει τη «Σχολή Τρίτης Ηλικίας».
Η εξέλιξη της οικογένειας και της κοινωνίας τα τελευταία είκοσι χρόνια καθώς και η σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδήγησαν στην εμφάνιση μια ενδιάμεσης ενεργής γενιάς, της τρίτης ηλικίας.
Αυτή η γενιά απαλλαγμένη από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη δυναμική που συχνά εκφράζει την ανάγκη για ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών.
Για το λόγο αυτό κρίθηκε χρήσιμο να δημιουργηθεί η Σχολή της Τρίτης Ηλικίας που σαν σκοπό έχει την προώθηση της ευγηρίας τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα προσεγγίζοντας θέματα που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που προκύπτουν από τα στάδια της ζωής μετά την συνταξιοδότηση αλλά και το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ηλικιωμένος τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία.
Η Σχολή της Τρίτης Ηλικίας είναι ένα σημείο συνάντησης όπου δίδεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερώνονται σε θέματα που τους απασχολούν σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και να δημιουργήσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν ένα ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία.
Η Σχολή της Τρίτης Ηλικίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό τη μορφή θεματικού Κύκλου με σε δέκα δίωρες συναντήσεις με τη μορφή διαλέξεων και βιωματικών ασκήσεων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις ειδικότητες: την ψυχολόγο, Μαλανδράκη Κατερίνα Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό Σεφερλή Κατερίνα
ΙΙΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Οι δράσεις και τα προγράμματα που απευθύνονται στην κοινότητα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση της συλλογικότητας αλλά και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου.
- Τι είναι το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Η λειτουργία του Α.Λ.Π. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Δημοτών του Δήμου Χανίων και όχι μόνο, που επιζητούν την πρόσβαση στην γνώση μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση.
Αποβλέποντας σε μια σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση και επιμόρφωση των δημοτών του και στη πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, ο ΔΟΚΟΙ.ΠΠ αποφάσισε να διοργανώσει το «Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο». Σε αυτό διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες από όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αναπτύσσουν με τρόπο ακριβή αλλά και κατανοητό από όλους, επίκαιρα θέματα της αρμοδιότητας τους που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον.
Ο ουσιαστικός στόχος του Α.Λ.Π είναι η μάθηση και η ενίσχυση του πνεύματος, ως μέσου ανάδειξης της προσωπικότητας, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων και ιδιαίτερα όσων επιθυμούν τη συνεχή επιμόρφωση
Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο λειτουργεί με τη μορφή εβδομαδιαίων μαθημάτων – σεμιναρίων από καθηγητές των Πανεπιστημίων της χώρας μας, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και γνώσεων Μέσα από οργανωμένους κύκλους μαθημάτων επίλεκτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές διδάσκουν σε θέματα του αντίστοιχου επιστημονικού τους πεδίου μελέτης.
Στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο διοργανώνονται παράλληλα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Μετά το τέλος του Κύκλου Ενημερωτικών διαλέξεων χορηγείται σχετικό δίπλωμα συμμετοχής.
Για κάθε Ακαδημαϊκό έτος το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο διοργανώνει δυο Ενημερωτικούς κύκλους μαθημάτων για τους οποίους πραγματοποιείται ξεχωριστή εγγραφή.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για τους δυο Κύκλους ανακοινώνονται σε δελτίο τύπου.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται , στα γραφεία του Δ.ΟΚΟΙ.Π.Π στο ισόγειο του Δημαρχείου, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π στα τηλέφωνα 28213 41628-30.
Ενημέρωση, ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες, εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας, τα ΚΑΠΗ, τους Παιδικούς σταθμούς και τα Σχολεία του Δήμου μας.